kopfoto

Laura Hoek

Laura Hoek blog

Vrijdag 28 oktober

 

Na een tijd niet op mijn site te kunnen inloggen (techniek blijft een wonderlijk weerbarstig fenomeen) hebben we het probleem opgelost en kan ik de blog weer bijwerken.

Het gieten van de Bosch-kaarsen ligt alweer een tijdje achter me. Ik was er op een gegeven moment wel klaar mee.

Bovendien had ik weer nieuwe uitdagingen: in juni heeft mijn werk de grachten van Delft opgesierd. Canal-art , een expositie op het water. Een leuk initiatief waar ongetwijfeld een vervolg op gaat komen.

Ook in juni heb ik deelgenomen aan ArtZaanstad, voor de derde keer. Een mooie beurs, met veel bezoek, goede kunstenaars en goede contacten. Ik ben benieuwd wat voor moois daar uit gaat komen!

Voor de beurs had ik net mijn beschilderde vazen uit de oven gehaald: zo fijn om deze, gecombineerd met mijn tekeningen te kunnen presenteren!

 

 

In de zomer ben ik eindelijk begonnen aan het ontwikkelen van ruimtelijke vormen van klei. Nu nog heel klein, maar met de bedoeling dit ooit groot, monumentaal, uit te kunnen werken. De beïnvloeding van al dat keramiek om me heen is niet tegen te houden.

 

 

 

 

 

Zondag 7 februari

 

Belofte maakt schuld. Vorige week kwam Laurens van Voorst ( www.sprinkels.nl) op atelierbezoek. Een interview over Jheronimus Bosch en wat hij betekent voor kunstenaars uit Boschveld. Het was een leuk gesprek, maar ik kreeg wel op mijn kop dat ik mijn blog zo verwaarloosd had. Bij deze, Laurens!

 

Sinds augustus ben ik 12 uur per week werkzaam op de Aleph, als Hoofd Beeldend en Presentatie. Een superleuke baan, waar ik op allerlei fronten uitgedaagd word. Om nog genoeg uren in mijn atelier te kunnen werken ben ik gestopt met een aantal lessen in Veghel en Uden. 

Een expositie bij Vennix in oktober, een deelname aan de TOPSTOK expositie en deelname aan Bosch Souvenir hebben me flink bezig gehouden in het najaar.

En nog steeds, want mijn ontwerp voor Bosch Souvenir is uitgekozen als winnaar en is vanaf volgende week in de winkel van het NoordBrabants Museum te koop.

Ik heb me laten inspireren door de stadsbrand die gewoed heeft toen Jheronimus Bosch 12 jaar was. 4000 huizen zijn afgebrand, een hel op aarde. Een serie tekeningen en een ets van hedendaagse, fictief brandende gebouwen was het grafisch ingeleverde werk voor de expositie. Daar heb ik dan weer plaktatouages van laten maken, als fictief meegedragen herinnering.

Daarnaast heb ik als extra souvenir een kaars gemaakt van de Jheronimustoren uit het Paleiskwartier; de Jheronimus Brandt. Een die is te koop in het NBM.

Gemiddeld kan ik 1 kaars per dag gieten, de productie is niet zo hoog.

 

Nieuw werk is zich aan het ontwikkelen, altijd een lastig proces. Er gist van alles, maar er is nog niets zichtbaar.

Een volgende keer meer.

 

 

Donderdag 11 september

 

De zomer is weer voorbij, en er staat weer heel wat op stapel in het nieuwe seizoen.

Een overwachte maar zeer welkome expositie , September Song, in het weekend van 5, 6 en 7 september is alweer voorbij. Een prachtige expositie was het, georganiseerd door Wim Damen van Galerie Vennix in de Kunsthal Boschveld. Wat blijft het toch een mooie plek om te exposeren; de Kunsthal. Elke keer weer transformeert de ruimte, en elke keer weer is het de moeite van het bezoeken waard.

 

Vrijdag opent de overzichtsexpositie in het Kruithuis. 

ik heb een klein werk ingeleverd, Meermin.

De aftrap van de atelierroute die in het weekend van 4 en 5 oktober gaat plaatsvinden. Dit keer niet in PK14 maar in de Gruyterfabriek. Ik hoop dat iedereen de weg naar mijn nieuwe atelier kan vinden. :-)

 

 

 

Dinsdag 1 juli

 

Het is de tijd van afsluiten.

 

Jammer, jammer, jammer! Mijn werk in Oisterwijk heb ik moeten verwijderen. Het werk was niet meer representabel voor hoe ik het had bedoeld. De afgelopen weken zijn de touwen losgeraakt, benen verschoven, vingers gebroken. Alleen het hoofd is heel gebleven, maar ja, dat hing ook op 3 meter hoogte. Ontzettend jammer. Voor mij, voor de organisatie, voor de bezoekers aan de route. Het maakt me op mijn hoede voor soortgelijke projecten; die ga ik dus niet meer aan onder dezelfde condities.

 

Afgelopen vrijdag is de animatie voor Dorry ( opdracht) overhandigd aan Dorry Langenberg. Ik ben er blij mee, en ik hoop Dorry ook.

En natuurlijk: de Bosch Parade is afgelopen. Wat was het uiteindelijk weer een feest om alle leerlingen, ouders en vrijwilligers te zien genieten. En ik ben ook blij met het eindbeeld. Het klopte.

 

 

Nu is de tijd aan mij. Heerlijk. Losse eindjes van allerlei opdrachten afwerken, maar ook heerlijk rustig aan het werk in mijn nieuwe atelier. En voor het eerst sinds half maart kan ik bewust ervaren hoe het is om het als mijn atelier, mijn werkruimte, te gebruiken. Tekenen, schilderen, borduren. En verder even niets.

 

Zondag 4 mei

 

Het werk voor de kunstroute 'kunsten en bomen' in Oisterwijk is gemaakt, geinstalleerd en gefotografeerd. Gelukkig maar, want toen ik na een week ging kijken hoe het er bij stond bleek een en ander al vernield. Het voorste been heeft vermoedelijk een schop of een harde bal tegen zich gehad. Het been was verschoven waardoor de touwen niet meer regelmatig om de boom heen zaten. Ik heb eea zo goed mogelijk gerepareerd, maar echt aanpassen kan pas in juli. Ik heb nu werkelijk geen tijd daarvoor.

 

De BoschParade trein gaat in volle vaart verder. De leerlingen zijn als het goed is allemaal klaar voor de zeefdrukkerij. De silhouetten zijn uitgeknipt en klaar voor de zeef. Ik ben zo benieuwd hoe dat zal gaan! De piepschuimen blokken staan nu in mijn atelier. Jammer dat er nergens plaats voor is. De blokken stinken behoorlijk dus de deuren moeten open als ik aan het werk ben. Na een paar uur moet ik echt weg, frisse lucht happen. Ik hoop dat de lucht er snel uit gaat. De rest van de organisatie is heel hard werken. Hoe moet het vlot er uit komen te zien, hoe moet het gemaakt, wie wat waar en vooral hoeveel? Het budget is zoals altijd weer een probleem.

Het is een grote puzzel, waarvan ik hoop dat ik hem opgelost krijg.

 

Zondag 6 april

 

Een drukke periode is achter de rug, en een nog drukkere periode is begonnen. De verhuizing van mijn atelier is een feit; ik ben weg bij PK14 en zit nu in de Gruyterfabriek. Wat een hoop spullen verzamelt iemand in al die jaren! Veel is er weggegooid, maar meer is mee verhuisd.

@Paradisum, de tentoonstelling in de Kunsthal Boschveld was een succes. Veel, heel veel bezoekers, kopers, goede reacties en voor mij persoonlijk een moment om stil te staan en te reflecteren op mijn werk.

 

De reis naar Gambia is voorbij, en weer was het een feest om mee te maken.

Afgelopen week heb ik de eerste lessen gegeven in het kader van de Bosch Parade. Wat blijft het toch leuk om te doen! Al die fantastische ideeën die de leerlingen hebben ! Ook wel frustrerend af en toe; handhaving is op de ene school lastiger dan op de andere.

 

 

Deze week nog een eerste les op 't Schrijverke, en dan volgende week door met les 2. Uiteindelijk moet eea resulteren in het maken van een zeefdruk bij Kurtface; elke leerling zijn eigen zeefdruk.daarna komt mijn werk weer in beeld en moet ik van al die blokken een groot werk gaan maken. In gedachten stroop ik mijn mouwen alvast maar op.

 

Ondertussen zijn ook de voorbereidingen voor het project 'Daphne' voor Kunst en Bomen in Oisterwijk in volle gang.

Het touw is gekocht ( 2,5 kilometer bruin touw) en het schuim is besteld. Ik hoop dat het deze week binnenkomt, dan kan ik verder. Voor meer informatie over dit project: Kunst en Bomen .

 

Donderdag 9 januari

 

Het nieuwe jaar is vlot van start gegaan: per 1 april is mijn atelier niet meer aan de Paardskerkhofweg maar in de  Gruyterfabriek bij WPKeramiek. Na vijftien jaar ga ik met mijn atelier verhuizen naar een andere locatie. Ik zie er naar uit, een nieuwe werkomgeving stimuleert en inspireert. Voor het zover is zal er toch nog heel wat moeten gebeuren. Schilderijenrek moet aangepast, gordijnen opgehangen, spullen gesjouwd; werk moet gesorteerd en wellicht weggedaan. Drie maanden de tijd lijkt lang, maar valt er tegen omdat mijn andere werkzaamheden gewoon doorgaan.

Zo gaat het lesgeven door, ben ik alweer bezig met workshops voor de Sjokdagen eind januari, komt er een workshop voor de Uilenbrink deze kant op en zijn de plannen voor de BoschParade seriuzer en serieuzer aan het worden. Daarnaast is er een expositie in Oirsterwijk gepland en start er half februari een grote tentoonstelling in de Kunsthal Boschveld. Ik zal me niet vervelen. O ja, en ik ga naar Gambia...

 

Gister is werk uitgezocht voor de tentoonstelling 'In Paradisum'. Een brede keuze werk is geselecteerd. Ik kan me weer amuseren met het hangklaar maken van het werk. Een tikje verf hier, een streepje houtskool daar.

Gelukkig ook mijn nieuwe werk!

 

 

 

dinsdag 24 september

 

De lessen zijn weer begonnen. Altijd weer fijn om iedereen weer te zien en om weer nieuwe plannen te ontwikkelen voor de lessen. De dagen zijn dan ook gevuld met lesvoorbereidingen, technieken uitproberen, en af en toe een uitstapje naar mijn vrije werk. Het is nog steeds niet toonbaar, maar wel heerlijk om in te duiken.

 

Ook nieuw dit jaar is de begeleiding naschoolse opvang die ik dit jaar op basisschool Boschveld geef.

Een spannende groep, want Boschveld is niet de makkelijkste school met de best luisterende leerlingen.

Met deze groep betekent dit: elke les een nieuwe opdracht en elke keer zorgen dat ze in aanraking komen met een nieuw materiaal. Geen grote vrijheden, maar vrijheid binnen sterk aangebrachte kaders.

Wanneer ik klaar ben met deze serie heb ik tien verschillende workshops in de aanbieding! :-)

 

 

maandag 2 september

 

Na een heerlijke zomer staat in mijn atelier alles weer in het teken van het nieuwe seizoen.

De eerste workshop is alweer gegeven, de reguliere lessen beginnen volgende week weer.

Na eerst een aantal verschillende opdrachten te hebben uitgevoerd, ben ik eindelijk toe aan nieuw werk.

Het is fijn om deze week nog te kunnen genieten van de rust in mijn atelier. De concentratie is ook weer terug.

Tekenen, schilderen, fotograferen, het is weer fijn. Niet dat het werk al toonbaar is, daarvoor ben ik nog te veel zoekende. 

Ik heb zo veel mooi werk gezien van de zomer! Eindelijk een bezoek aan het Rijksmuseum, het Stedelijk, maar ook het Victoria and Albert in Londen ( tentoonstelling van Bowie!) Tate modern, Saatchi, en the National Muesum met de grootste verrassing: werk van de hedendaagse kunstenaar Michael Landy .

Wat een feest! Prachtige metershoge collages en bewegende beelden, gebaseerd op heiligen.

 

 

Het gaf me meteen weer nieuwe inspiratie voor mijn werk wat ik op prints maak. Knippen en plakken!

 

 

dinsdag 18 juni

 

De Bosch Parade is weer afgelopen. De leerlingen die deelnamen aan de Jeroen Parade kunnen trots zijn op wat ze hebben gepresteerd. Samen met Annet Nooijen, Marleen Hartjes en Geraldine van de Griendt hebben we er een goed kunstproject van gemaakt. En natuurlijk dank zij de hulp van Gertrude Beker, zij heeft me waar mogelijk ondersteund. Hulde!

 

 

Een hectische periode is nu bijna afgesloten, op wat evaluaties en beeldbewerking na.

 

 

 

 

 

 

zondag 24 maart

 

En net weer terug uit Kortrijk, waar mijn koeien de beurs 'Meat Expo' opsieren. Woensdag mag ik weer naar Kortrijk om ze op te halen. Wel leuk dat mijn koeien zo prominent aanwezig zijn. Woensdag ga ik ook nog enige tijd op de beurs doorbrengen. Dat heb ik vandaag ook gedaan, en ik weet nu wat ik woensdag anders ga doen.

 

 

Ook ben ik aan het werk voor de haringexpositie in juni, en ben ik voorbereidingen aan het treffen voor ArtZaanstad. En dan specifiek voorbereidingen betreft de afwerking van sommige werkstukken. Die experimenten lukken jammer genoeg niet allemaal even goed. Er zijn al een aantal werken verpest. Een leerproces? als er maar iets bruikbaars uitkomt!

 

 

donderdag 28 februari

 

En toen was ik al weer terug uit Gambia. Weer een heerlijke twee weken gehad, de schoonheid van de Gambianen mogen ervaren en van de cohesie van de groep mogen genieten. Wat is het een mooi land, met mooie mensen en wat een andere cultuur. Een cultuur met diep respect voor de ouderen en wortels in het animisme. De relativiteit van wat in het westen belangrijk is / wordt gevonden is snel gemaakt. Toch is het ook heerlijk weer thuis te zijn, mijn atelier in te kunnen duiken en mijn eigen ding te doen. Wat dat dan ook is.

Duurde het vorige keer bijna een half jaar voor er iets van Gambia in mijn werk opdook, nu ben ik al bezig aan een grote tekening geinspireerd op de worstelwedstrijden. Ook heb ik heel veel geiten gezien, in alle kleuren en maten en soorten. Daarvan zal vast ook wel wat opduiken.

 

 

maandag 28 januari

 

De app is ondertussen al behoorlijk vaak gedownload via de Appstore. Fijn!

De tentoonstelling in de kunstuitleen loopt voorspoedig. Een mooi stukje in het nieuwsblad zorgde voor extra bezoekers. Jammer dat de kunstuitleen zo' n beperkte ruimte heeft voor exposities, en dan ook nog zo slecht toegankelijk.

Nog een kleine twee weken, dan ga ik weer naar Gambia. Ik ben me er nog niet echt op aan het voorbereiden, omdat de komende week in het teken staat van de SJOK-dagen. Morgen en donderdag komen er een aantal VMBO-T scholen op bezoek, en moet ik ze aan het werk zetten. Net als vorig jaar heb ik gekozen voor de workshop: 'Be kind, rewind'. Ze moeten de set van een still uit een film nabouwen ( levensgroot) en gaan vervolgens in die still op de foto. Een hoop werk en een hoop drukte, maar altijd wel erg leuk. Concreet ben ik al twee dagen mijn atelier aan het opruimen en spullen aan het sjouwen.

Na de workshops mag ik me echt gaan verheugen op de reis naar Gambia.

Ondertussen ben ik aan het experimenteren met verf en inkt, en ga ik met vernis aan de slag. Ik word zelf erg blij van de resultaten. Veelbelovend!

 

zondag 2 december

 

Gisteren kwam dan het heuglijke nieuws: mijn App voor de Ipad is door Apple goedgekeurd en is nu een officieel product in de app store voor de Ipad. Helaas alleen voor de Ipad. Niet dat de techniek niet op een android kan, maar dan moet ik 5000 euro betalen voor een licensie. En nu had Peter nog een vergunning voor een uitgave voor de Ipad.

Komt mooi uit, vlak voor de tentoonstelling bij de kunstuitleen van het SM's in de bieb van Den Bosch, en de tentoonstelling in Veghel bij de expositieruimte van de Compagnie en de Noordkade.

 

De expositie in Veldhoven is al weer afgelopen. Veel bezoek en positieve reacties, maar geen verkoop. Tja. Het wordt voor kunstenaars en galeriehouders ook steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. De tijden en de dynamiek rondom een expositie is zo anders dan jaren geleden!

 

Het maken van de kleine werkjes bevalt zo goed, dat ik er nog steeds mee bezig ben. Ook ben ik weer met een groot werk bezig, maar dat moet nog 'sudderen'. En dan zijn die kleine onderbrekingen heel erg prettig.

 

 

Vrijdag 25 september

Vanavond is de opening van de overzichtstentoonstelling van de atelierroute 2012. Het Kruithuis zal gevuld zijn met 165 werken van 165 kunstenaars, plus nog 165 kleine werken van 10 x 10 cm. Ik ben benieuwd hoe het er uit ziet. De Klossy ( ik vind het meer een boek) bestaande uit foto's van de kunstenaar in hun atelier, gefotografeerd door Marcus Peters en Maikel Samuels is een prachtig naslagwerk geworden.

En dan staat eind oktober de atelierroute weer als evenement op de agenda. In het weekend van 27 en 28 oktober gaan de deuren van de deelnemende kunstenaars weer open tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Mijn deur dus ook. Welkom!

 

 

Maar voor het zo ver is, is er eerst de opening van de tentoonstelling in Veldhoven. Op 20 oktober wordt deze tentoonstelling geopend bij galerie Hans Persoon. Een tentoonstelling met figuratie als onderwerp. De uitnodigingen worden op dit moment gemaakt. Nog even geduld!

 

Mijn lessen zijn weer gestart, en het zijn er meer dan ooit. De voorbereidingen nemen dan ook veel tijd in beslag.

Elke les is anders, en elke groep heeft zijn eigen dynamiek. Wel heel erg leuk!

 

 

 

 

Maandag 27 augustus

De vakantie is weer op zijn retour, maar gelukkig hebben we nog een paar dagen mooi weer voor de boeg.

Zo langzaamaan gaan de werkzaamheden weer beginnen, en alhoewel ik wat moeite heb met het terugkomen in het werkritme, is het ook wel weer mooi geweest. De workshop die ik afgelopen vrijdag gaf namens MIK aan leerlingen van het Zwijsencollege was weer fijn om te doen.

Twee muurschilderingen bij Seets2meet zijn af. Of er nog meer komt is afhankelijk van S2M.

De tentoonstelling op Texel is verleg tot eind september. Fijn! Hoe meer mensen deze tentoonstelling kunnen zien, des te beter.

De nieuwe flyers voor de volgende reis naar Gambia liggen klaar om verspreid te worden. Ook heb ik op deze site een apart hoofdstuk over Gambia aangemaakt. In de hoop en verwachting dat het hoofdstuk enorm groeit in de loop van de tijd.

 

 

 

 

Woensdag 18 juli

Vakantietijd!

Heerlijk hoor, even wat druk van de ketel. Dat geeft meteen weer ruimte voor projecten die door tijdgebrek of andere redenen niet af kwamen. Eindelijk heb ik mijn foto's uit Gambia gesorteerd en er een album van gemaakt. Wat een genot om alles weer te herbeleven!

In februari staat de volgende reis gepland. Ik verheug me er nu al op.

 

Het project voor Seats2meet (S2M) is eindelijk van start. Na een half jaar vruchteloos zoeken naar het juiste materiaal voor de linosnede ben ik toch maar gezwicht voor het rechtstreeks tekenen op de muur. En het valt bepaald niet tegen. Met de airbrush-inkten kan ik lekker werken op de muur. Mooie heldere kleuren, waarmee de stoelen mooi uitkomen. Het lichaam wilde ik in eerste instantie alleen met potlood uitwerken maar dat was niet helder genoeg. De muur boven bij S2M is geschilderd in een lichte leverkleur, waar de grafietlijn van het potlood niet sterk genoeg mee contrasteerde. Met de inkten heb ik het lichaam wat meer contrast en body gegeven.

Vandaag heb ik ook een start gemaakt met de muurschildering die beneden in het halletje moet komen. Een lastig stukje muur, achter de deur die elke minuut open moet vanwege het NS-personeel. De muur is beschilderd met afwasbare verf, wat het spannend maakt of mijn inkten blijven zitten. Tot nu toe gaat het goed. Ook deze muurschildering zal ik fixeren met een matterende slotvernis uit de spuitbus. Die wel enorm stinkt, trouwens.

Morgen weer verder met de figuur. Ben benieuwd wat ik dan weer voor commentaar ga krijgen van al dat NS-personeel. Wel gezellig, maar het werk schiet niet echt op.

 

 

Maandag 2 juli

De tentoonstelling op Texel is gisteren zeer postitief geopend. Maurice en Remmelt hebben er een mooi geheel van weten te maken. Het weekend op Texel was voor herhaling vatbaar: een mooi en comfortabel huis, gezellige mensen, zon, zee, strand. Kortom, een eiland om vaker naar toe te gaan. Met als grootste trekker een goede galerie waar zeer gevarieerd werk te zien is. Ook de site is de moeite van het bezoeken meer dan waard. De teksten van Rob Perree zijn erg prettig om te lezen en maken me nieuwschierig naar het werk van de andere kunstenaars. Ook over mijn werk heeft hij een tekst geschreven.( zie Rob Perree )

Naast deze opening is er nog een ander evenement dat de aandacht vraagt: deze maand ben ik Guest op de site van Bianca van Baast. Een erg leuk en inspirerend initiatief. Petje af voor Bianca!

 

Woensdag 27 juni

Veel afrondende werkzaamheden deze week.

Het werk voor de expositie op Texel is gisteren opgehaald. Vandaag kreeg ik het bericht dat alles veilig aan is gekomen en dat Remmelt en Maurice begonnen zijn met inrichten. Ik ben erg benieuwd en zal vrijdag na aankomst vast wel even binnenlopen. Het was lastig om de laatste keuzes te maken wat wel en wat niet mee moest naar Texel.

Ook de Bosch Parade is afgelopen. Wat mij betreft was de pilot 'Jeroen Parade' een groot succes. De leerlingen hebben erg hun best gedaan, en het zag er prachtig uit. Op een paar kleine incidenten na verliep alles prima.

Deze week ben ik ook bezig op basisschool 'de Kameleon'. 125 kleuters zijn afgelopen maandag in mijn atelier geweest, waar we hebben gepraat over wat een kunstenaar doet, en heb ik ze mijn werk laten zien. Vervolgens heb ik ze een verhaal voorgelezen over Kikker en de opdracht uitgelegd. 125 kleuters liggend op de grond in de gang van PK14, om hun silhouet te laten tekenen! Dat was wel prachtig. Ook geweldig was de trotse opmerking van een kleuter, toen we het hadden over kunst die je buiten zag :" Ja,ik heb ook kunst buiten gezien; mijn opa en oma hebben kunstgras!"  Wat resulteerde in een mooi vervolggesprek over kunst, echt of nep?

Vandaag hebben ze hun silhouetten, inmiddels mooi geschilderd, met glow-in-the-dark verf bestempeld. Hopelijk kunnen we morgen een expositie maken waar we dat 'tover'effect kunnen laten zien.

Dinsdag 12 juni

De pasgeboren lammetjes die ik bij Wim heb gezien en gefotografeerd zijn inmiddels verwerkt in tekeningen, groot en klein. Ik ben nog bezig met een laatste stilleventekening die ik wil laten printen en dan weer verwerken, maar of ik daar nog de tijd voor heb is de vraag. De tijd dringt. En ondertussen is er weer veel te doen op kunstproject / workshopgebied.Ik zit nu midden in het JeroenParade project. Dat wordt een prachtige opening van de BoschParade!

Zes groepen leerlingen, elk met een eigen kleur, gaan landverovertje spelen als in een computerspel. In zelfgemaakte, fantasierijke pakken. Mijn groepen hebben de kleuren goud en zwart toegewezen gekregen, dus alles moet nu gemaakt worden van gouden en zwarte materialen. Donderdag is mijn laatste 'werkdag' met de leerlingen, daarna moet het af zijn. Ben benieuwd of dat lukt, maar tot nu toe liggen we op schema. Het komt ontzettend slecht uit dat ik met een zware keelontsteking in bed lig, maar ik ga er van uit dat de penicilline morgen aangeslagen is en ik donderdag weer voor de klas kan staan.

De malariatest die ik zondag heb laten doen was negatief. Gelukkig. Want ja, ik ben ondertussen ook weer terug uit Gambia.

Gambia, hoe geweldig was het daar! Wat een land, wat een mensen, wat een overweldigende hartelijkheid! Prachtige mensen, inspirerende natuur, overweldigende leefomstandigheden. de reis was een succes. de volgende reis staat gepland in februari. Details over de gemaakte reis en de reis die komen gaat volgen later.

Kaddy die de was doet, met haar zoon op haar rug, is een dankbaar onderwerp voor een tekensessie.

Maandag 9 april

Hectische tijden, zowel privé als zakelijk.

Het heerlijke werkbezoek aan Texel is alweer twee weken achter de rug. De galerie is gezien, en met die ruimtelijke informatie in het achterhoofd worden de plannen steeds concreter. Wie exposeert wat en waar?

De eerste tekeningen heb ik weggebracht om op te laten plakken. Dat is alvast stap 1.

De lammetjes bij Wim zijn gefotografeerd. Wat voelt dat vreemd om vast te houden, zo' n pasgeboren lammetje.

Het beest doet echt niets, behalve trillen en een stevige hartslag hebben. Moeder vond het ook niet zo leuk, maar minder erg dan ik dacht.

Wel dankbare onderwerpen om te tekenen. Mooi hoe die kwetsbaarheid in pastelpotlood overkomt, ik ben blij met die combinatie.

BIj seats2meet heb ik een vervolggesprek gehad. Van de week ga ik daar de stoelen vastleggen, en mijn zoektocht naar groot linomateriaal heeft misschien iets opgeleverd. Wordt wel tijd, want ik wil die opdracht ook eens afronden ( en ik ben nog niet eens begonnen!).

Mijn reguliere tekenlessen op de vrijdagochtend zijn afgerond. Mischien dat er nog drie workshoplessen komen, maar ik vrees dat er niet voldoende inschrijvingen zijn. Jammer hoor, ik had zo' n leuke ideeën! Volgend jaar beter.

Nog één les op maandagavond en de donderdagavond, en dan ben ik klaar voor dit seizoen. Geeft me wel meer tijd in mijn atelier, welke ik hard nodig heb. Door alle onrust is het moeilijk concentreren.

 

En over vier weken ga ik al naar Gambia!

 

Zondag 4 maart

Verschillende activiteiten komen deze week aan bod. Bij Wim Habraken (zeefdrukker Kurtface en mede-eigenaar van de Locatie in Vlijmen) zijn lammetjes geboren! Dat komt mooi uit, want dan kan ik verder met mijn werk. Ik mag binnenkort de lammetjes en de schapen van dichtbij bewonderen en vastleggen. Geinspireerd door de tentoonstelling op Texel ben ik me aan het verdiepen in 'het schaap'.

Woensdag staat het eerste bezoek aan de nieuwe wethouder van volkshuisvesting en cultuur op het programma.

Ik ben benieuwd hoe het gesprek zal verlopen. Gesprekspartners zijn de initiatiefnemers van "Boschveld is een werkwoord".

De plannen voor de beeldentuin bij PK14 gaan steeds meer aarden. Anton heeft als een maquette gemaakt. Fijn!

Van de week ga ik naar de GGD in verband met de reis naar Gambia. Deze gaat door (!), en ik zal mijn prikken hiervoor moeten gaan halen. Een tegenslag was de boeking van de vliegreis: de vliegmaatschappij heeft de prijzen wederom verhoogd en de culturele reis is hierdoor duurder geworden dan waar we mee geadverteerd hebben. De reis gaat nu in totaal 1635 euro kosten. Nog steeds een heel schappelijk bedrag, naar mijn idee.

 

 

Zondag 11 februari

De cultuurSJOK-dagen: een hoop drukte en energie in het atelier. Daar kan ik altijd erg van genieten. Vier keer een lading positieve energie in mijn atelier. Hard gewerkt hebben ze, de scholieren. Met verrassende resultaten!

Toch was het ook wel weer fijn toen alles achter de rug was en ik mijn werkplek weer terug heb veroverd op de zooi die achtergelaten was.

 

De presentatie 'Boschveld is een werkwoord' was in dezelfde week gepland. Een grote opkomst, veel positieve geluiden, nu is het zaak voor ons om dit te verzilveren.

 

Van de week zijn de galeriehouders van het Posthuis op atelierbezoek geweest. De tentoonstelling 'Brabantse schatten' gaat een vervolg krijgen op Texel van de zomer!

 

Zondag 29 januari

Een drukke week in het vooruitzicht! Morgen starten de cultuurSJOK-dagen voor me. Eigenlijk zouden afgelopen donderdag de workshops al beginnen, maar door de stakingen in het voortgezet onderwijs gingen deze niet door. Morgen dus de eerste workshop "Be Kind Rewind'. Ik heb er veel zin in, en ben erg benieuwd wat de scholieren met mijn opdracht kunnen. Mijn taak is het om de opdracht zo helder mogelijk uit te leggen. Dat is nog wel een klus.

De presentatie van 'Boschveld is een werkwoord' is overmorgen. Ook dat is spannend. Ik hoop toch zó dat onze boodschap binnen komt bij gemeente en het ambtenarenapparaat.

Ook dinsdag en woensdag heb ik de cultuurSJOK dagen.

De opdracht vanuit Veldhoven is af. Binnenkort weer een ritje naar Veldhoven. De portretten zijn ook af, maar mogen nog niet getoond worden omdat ze pas over een tijdje aangeboden worden. Daarna zet ik ze graag op de site, ik ben erg tevreden!

De flyers over Gambia zijn af, en ben ik druk aan het verspreiden.

 

Zaterdag 7 januari 2012

Afgelopen weken is er hier thuis hard gewerkt aan de presentatie van 'Boschveld is een werkwoord'.

Op maandag 31 januari is het dan zo ver, dan zullen een aantal bewoners / werkers uit Boschveld hun visie op hun wijk presenteren aan de gemeente. Ook ik zal mijn beste beentje voor zetten. Gemeente heeft immers het voornemen PK14 te slopen, waar wij als gebruikers van PK14 het helemaal niet mee eens zijn. Niet alleen omdat wij onze eigen plek willen behouden, maar zeker ook vanwege de onomkeerbaarheid van zo'n besluit. Wanneer dit soort betaalbare werkplekken uit de wijk verdwijnen zal de beweging uit de wijk verwijnen, en daarmee de sociale cohesie. De nieuw te bouwen werkplekken zullen minder in aantal zijn, en buiten het financiele bereik van de huidige huurders. 'Welkom, groot kapitaal', en 'dag betrokkenheid!' De komst van de Laurus ( wat was dat ook al weer) is een prachtig voorbeeld van hoe het niet moet. Het gebouw staat nu al jaren gedeeltelijk leeg. Net als het EKP aan de Parallelweg.

Het nieuwe jaar ben ik begonnen met een schoonmaakbeurt van mijn atelier. Niet omdat ik dat als ritueel elk begin van het nieuwe jaar doe, maar gewoon omdat het nodig was.

De portretten hangen aan de muur, maar zijn nog niet klaar. Ondertussen heb ik ook weer wat kleiner werk gemaakt, wat ik dinsdag naar Veldhoven ga brengen. De zoektocht naar een groot stuk flexibel linoleum voor de linosnede bij seats2meet is nog steeds gaande. ik kom maar niet in contact met de groothandel.

Het wachten is ook op de geboorte van lammetjes bij Een Locatie, zodat ik daar foto's van kan maken. Die heb ik nodig voor nieuw werk voor Texel.

 

Woensdag 21 december

Vandaag was de 'pitch' bij seats2meet. Uiteindelijk heb ik een ontwerp ingeleverd en (vandaag dus) gepresenteerd.

Na het juryberaad bleek dat de jury mijn ontwerp uitgekozen heeft om uit te werken. Over enige tijd zal het trappenhuis van seats2meet opgeluisterd worden door mijn werk. Wel erg leuk, om een openbare ruimte aan te kleden!

Ondertussen ben ik in mijn atelier ook weer hard aan het werk aan een portrettenserie, maar daarover later meer.

De reis naar Gambia is verzet naar mei. hij staat nu gepland van 12 tot 26 mei. We kregen de dingen niet meer op tijd geregeld. De flyer moest nog opnieuw, de website bijgewerkt en het programma aangepast. Daar zijn we mee bezig. Ondertussen kan het aanmelden nog steeds via de site!

http://www.soforal.nl/reizen/reis5.php

 

 

Maandag 21 november

Het atelier hangt vol tekeningen, schetsen, foto's. Alles zit onder het pastelkrijt en houtskool.

Mijn zoektocht naar beeld is in volle gang. Vandaag heb ik weer doorgewerkt aan een tekening waarin beweging het hoofdthema is. Met pastelpotloden en houtskool en een ouderwetse eendenwiek ( ja, ze mogen weer verkocht worden) probeer ik de dynamiek te vangen. Ik heb mijn papier bewerkt met pastelgrondering, wat een fantastisch prettige basis geeft om te tekenen. Nadeel is wel dat lijnen niet al te fijn weergegeven kunnen worden. Maar omdat de tekening vrij groot moet worden is dat nu niet zo' n probleem. Ik ben lekker op weg.

Ondertussen ben ik ook aan het nadenken over een mogelijke invulling van de entreeruimte voor seats2meet ( een bedrijf bij het station). Dat is niet makkelijk, want het moet aan heel veel voorwaarden voldoen. Een aantal ideeën heb ik al wel, maar of het realiseerbaar is?

En verder: Tadaa!! Ga ik in februari naar Gambia om daar de culturele reis "portret- en modeltekenen in Gambia" te verzorgen. Wim van Heeswijk heeft een aantal jaren geleden in Gambia het cultureel centrum "Soforal" opgezet. Hij verzorgt vanuit dat centrum een aantal verschillende culturele reizen, waar deze er één van is. Jan de Grauw, de docent in wiens handen de begeleiding van deze reis tot nu toe was, stopt er mee en ik mag hem vervangen.

Voor meer informatie:

http://www.soforal.nl/reizen/reis5.php

Aanmelden kan via de site!

 

Woensdag 2 november

De rust keert zo langzamerhand weer terug. Koeien uit het atelier, tekeningen er in. Op de voorpagina van deze site heb ik de tekening geplaatst waar ik afgelopen week aan heb gewerkt. Voor de tentoonstelling Brabantse Schatten op Texel ben ik begonnen aan een serie die iets met schapen te doen moet hebben.

Het valt nog niet mee schapen op mijn eigen manier uit te beelden. Al tekenend is het snel te abstract, te lief, te realistisch, te ... vul maar in. Weer iets om me in vast te bijten.

De expositie bij Oogenlust is nog steeds te bezichtigen. Tot december zal mijn werk daar te zien zijn.

 

Vrijdag 21 oktober

Vorige week waren de sfeerdagen van Oogenlust te Veldhoven. Daar hangen nu, ter verhoging van de sfeer, ongeveer 20 koeien van mij. En niet de kleinsten! Afgelopen weken heb ik erg hard gewerkt om deze grote doeken af te krijgen voor deze presentatie. Maar ik ben tevreden. Mijn werk, alhoewel het erg hoog hangt, komt goed uit en is duidelijk zichtbaar. Het vormt een mooie combinatie met de spullen van Oogenlust.

Voor mij in mijn atelier is het altijd weer een raar soort overgang. Wisseling van de macht. Alle koeien eruit, en mijn tekeningen er weer in. De vloer ligt weer bezaaid met tekeningen, schetsen, foto's . Het is weer zoeken naar beelden.

 

Maandag 26 september

De kunstnacht was een succes! Met een mooie expositie, een goede presentatieavond op de vrijdag en een druk bezochte zaterdagnacht zelf.

Morgen is het weer Uitlokdag in 's-Hertogenbosch. Dat betekent voor mij dat ik de leerlingen van vier HAVO/VWO ontvang in de ruimte van het CBK en ze een opdracht geef naar aanleiding van de tentoonstelling die er op dit moment is. Altijd erg leuk om te doen.

 

Dinsdag 30 augustus

Na een memorabele zomervakantie is het fijn om weer bezig te zijn. Niet dat ik twee maanden duimen heb zitten draaien, dat is niets voor mij. Heerlijk opgeladen in Rome, en heel veel prachtig werk gezien. Bernini, Caravaggio, Michelangelo, Rubens..

In mijn atelier is de troep opgeruimd, en ben ik weer aan het werk. Over twee weken is het 'de kunstnacht', en zal mijn werk geexposeerd worden in de Melkfabriek. Ook zal ik daar op vrijdagavond voorafgaand aan de kunstnacht een presentatie geven over mijn werk, samen met tien andere kunstenaars.

Half oktober heb ik een expositie van koeien gepland staan. Aangezien het een gigantische ruimte is waar ze komen te hangen, moet alles groot. Wel weer heel fijn om lekker uit te pakken met verf en kwast.

 

 

Donderdag 30 juni

 

De grootste hectiek is voorbij, het afronden van de Bosch Parade is in volle gang. Facturen worden opgemaakt, openstaande rekeningen betaald en rotzooi wordt opgeruimd. Het boekje is op een haar na klaar, de PDF voor de drukker wordt morgen of overmorgen afgemaakt. De filmpjes zijn achter elkaar gemonteerd en bewaard. Nu nog branden op DVD. 

Maar wat was het weer geweldig! En wat hebben we met een fantastisch club vrijwilligers mogen samenwerken!

Door de bijzondere samenwerking gaan we toch weer twijfelen over deelname aan de Bosch Parade 2012...

De zomervakantie is in zicht. En in tegenstelling tot vorig jaar, toen ik niet echt vakantie heb kunnen houden, ga ik er dit jaar echt van genieten. Weer opladen. Want de nieuwe projecten dienen zich al weer aan.

 

Zondag 11 juni

Marja en ik zijn bezig met de laatste loodjes van ons Bosch Parade-project. En ze zijn zwaar, die loodjes!

Afgelopen donderdag is het werk het water ingegaan. Met tegenslagen, meevallers en alles wat er tussenin zit. Meevaller waren de geweldige foto's die Marc Bolsius van ons heeft genomen; grote tegenvaller het drijvend onderstel. Schreef ik nog in de vorige blog dat het drijfvermogen minder moest; donderdag bleek dat ons eerste onderstel toch prima afdoende was. Jammer genoeg haden we eerst alles op een kleiner onderstel met minder drijfvermogen gezet. Na een half uur bleek dat we het werk toch moesten overhevelen naar het grote. Met hulp van Miesjel en Jarno is het gelukt, maar het heeft de nodige spierkracht gekost en een overdosis blauwe plekken opgeleverd.

Volgende tegenvaller was, dat ons verticale huis ( 'de kerk') 4 cm te hoog was voor de laagste onderdoorgang!  En dat terwijl we alles steeds lager hebben gemaakt om maar op zeker te spelen! Wij hebben een donkerbruin vermoeden dat de laagste onderdoorgang lager is dan 1,80 meter...

Wat te doen? We konden gokken dat de drie dansers voldoende gewicht in de schaal zouden leggen zodat het vlot voldoende zou zakken; we konden een gedeelte van de ondergrond weghalen; of, om er toch maar heel zeker van te zijn dat het gedurende de tocht geen problemen op zou leveren: een stuk van de punt afzagen.

Vandaag togen we met slijptol en mes naar ons werkstuk. Hein haalde ons werk op uit de onderkluizing en Peter kwam aangefietst om de slijptol te hanteren. Ik had gisteren geoefend, maar voelde me niet zeker genoeg en liet het graag aan Peter over.

Ondertussen bleek dat het vlot wat scheef was gezakt. Bij het wegsnijden van de blokken was in een blok een gat ontstaan, zodat er geen luchtkamer meer in dat blok zat. Met een aantal jerrycans is dat probleem snel opgelost. Het ziet er nu weer keruig horizontaal uit.

Ook de rand is grepareerd die donderdag kapot ging.

Voor de komende dagen staat het printen, knippen, sealen en knippen van bloemen op de agenda, en het maken van stenen. Maar dat is vakantie houden in vergelijking met vorige weken. en dan woensdag de generale. Dan komt alles bij elkaar. De dansers, het vlot, de zangers in kostuum en hun muziek. Spannend!

 

Maandag 23 mei

Lastig hoor, om twee blogs bij te houden. De site van de Bosch Parade probeer ik zo goed mogelijk bij te houden, met als gevolg dat deze blog wat in de vergetelheid raakt. Zeker omdat de Bosch Parade nu heel veel, zo niet alle tijd opslokt. En dat kan ook haast niet anders, want over een maand hebben we de premiere al gehad. De drijftest hebben we inmiddels achter de rug, en alles werkte naar behoren. We zullen nog wel moeten werken aan het drijfvermogen: dat moet minder ipv meer. Dat komt aan de orde als alles in het water ligt.

Gelukkig hebben we een groep zeer enthousiaste zangers gevonden (hoera!) waar we woensdag de eerste echte repetitie mee gaan houden. De dansers hebben zich al in onze huisjes gewurmd, en hebben hun choreo getoond. We zijn er erg gelukkig mee.

We merken dat er nog zo veel kleine details zijn waar we ons mee bezig moeten houden dat we af en toe van de hak op de tak springen.

Donderdag start het 'Me and my imagination' project in de Melkfabriek ( Artots). Ik moet ter plekke een tekening maken van 1,5 x 3 meter. Misschien is dat wel een hele goede onderbreking; even concentreren op het tekenen en niet bezig zijn met kleding, vliegen, drijvers, zangers, schroeven, bodems, wetsuits...

De tentoonstelling in Warmond is ook bijna afgelopen. Eind van de week rijd ik die kant uit en haal mijn werk weer op. Zaterdag is het open dag van de Bosch Parade in de Poeldonk. Van 10.00 uur tot 13.00 uur kunnen geinteresseerden komen kijken. Welkom!

Zondag 24 april

De organistatie van de Bosch Parade organiseert vrijdag 6 mei een drijftest. Marja en ik hopen daaraan mee te kunnen doen. Dat betekent dat we deze week het vlot drijfklaar moeten maken. Een kleine drijftest ( 1 pallet groot), gedaan door Hein, bewees dat een pallet met een piepschuim bak meer dan genoeg drijfvermogen heeft, maar dat het oppervlak wat klein is om stabiel te zijn. Logisch natuurlijk. Maar daarom is de grote drijftest zo belangrijk: hoe is het met de stabiliteit als we het hele vlot hebben? Of moeten we voor de stabiliteit losse drijvers aan de zijkanten gaan maken?

De zoektocht naar zangers lijkt elke keer op niets uit te lopen. Het zingen en in het water zijn lijkt een onmogelijke combinatie. Ook voor zanggroepen die zich vol enthousiasme hebben opgegeven. Ik snap het niet. Maar de tijd gaat dringen. We hopen dat er toch heren van Dubbel Zes mee willen doen, ook al zijn ze dan niet met zes. Less is more...

De opening in Warmond was erg gezellig. Helaas had ik mijn camera niet bij me en heb ik geen foto's kunnen maken. Gelukkig heeft mede-exposant Gosia Bolwijn Wiese wel foto's gemaakt en op haar site gezet dus door een simpele klik is er toch wat van de expo te zien.

De condities voor de tekenexpositie in de Melkfabriek ( Artots) zijn ook binnen. De bedoeling is dat ik ter plekke ga tekenen op een vel van 1,5 x 3 meter. Het denkproces is al begonnen.

Ook de vertoning van mijn ( bestaande) animaties op het Wederzijdsfestival in mei heeft me weer aan het werk gezet. Misschien lukt het me om nog een nieuwe animatie te maken, een die onder andere gebaseerd is op de techniek linosnede. De eerste lino's zijn gemaakt.

 

Zondag 10 april

De tentoonstelling 'Brabantse schatten' loopt, en wordt goed bezocht.

Na de opening kon ik mijn vizier op het volgende project richten. Met een opening aanstaande vrijdag in Warmond ( Kunstcafe de Galerie) kon ik het natuurlijk toch niet laten om nog een aantal nieuwe werken toe te voegen aan mijn collectie. Nu nog twee dagen om de doeken af te ronden, ophangsystemen aan te brengen, vernissen etc. en dan woensdag naar Warmond brengen.

De voorbereidingen voor de Bosch Parade gaan onverdroten verder. Van de week hebben we hulp gehad van SamMiro en Sjors, twee jongens van het Jeroen Bosch College die hun maatschappelijke stage bij ons moesten doen. Pallets zijn op maat gezaagd zodat we het vlot eenvoudig in elkaar kunnen zetten. Ook kregen we hulp uit onverwachte hoek: decorbouwers van Theater aan de Parade hebben ons geholpen met het zagen van een aantal latten voor het vlot. Het wachten is nu op het drijfmateriaal, wat over een kleine twee weken vrij komt. Dan gaan we alles in elkaar zetten en zullen we de eerste drijftest moeten gaan doen. Het weer zit tot nu toe mee.

 

Dinsdag 29 maart

En zo is de opening van 'Brabantse schatten' alweer achter de rug. Het was een gezellige opening, erg druk op beide locaties en veel goede reacties. Nu gaan we proberen deze tentoonstelling ook elders te laten plaatsvinden; misschien buiten Brabant?

Ook was ik vrijdag de 26ste 'gast' in het CBK. Op uitnodiging van Christine Jetten heb ik een uur verteld over mijn tekeningen. Jammer dat de techniek me in eerste instantie in de steek liet. Daardoor had ik geen tijd meer om een geluidsopname te starten.

Naar aanleiding van deze lezing heb ik een tekst geschreven over mijn werk. Eindelijk, gestimuleerd door Christine. Peter ook meteen blij, hij wil een Ipad-applicatie van mijn werk gaan maken: een digitaal magazine. Maar zo'n magazine moet ook gevuld worden met tekst. Mooi dat deze tekst daar voor gebruikt kan worden.

De voorbereidingen voor de tentoonstelling in Warmond ( opening 15 april) zijn alweer gestart. En de focus ligt vanaf nu natuurlijk op de Bosch Parade. Volgende week gaan we aan het vlot werken.

Maandag 7 maart

Hoe bizar: zondagavond, na een hele dag werken in het atelier, geniet ik van mijn kopje espresso. Benen omhoog, afstandsbediening van de tv in de hand. Na wat heen en weer schakelen kom in op National Geographic, waar net de 'Dog Whisperer' begonnen is. Cesar is op een ranch in Amerika waar pitbulls opgevangen worden, maar waar ook een aantal chihuahua's rondlopen. Een van deze, 'Él Diablo' geheten, zorgt voor problemen. Terwijl ik de opvoedkundige merites van Cesar vanuit mijn luie positie bekijk zie ik opeens in de achtergrond een schilderij hangen. Het lijkt, nee het IS een schilderij van mij! Ongeloof, want dat kan toch niet! Ondertussen zet ik de dvd recorder meteen aan, om een eventuele tweede glimp op te vangen en te kunnen bevriezen. Maar de dvd recorder is eigenlijk niet eens nodig, het schilderij komt veelvuldig in beeld en ik zie het zo: het is mijn 'Fleurige koe' uit 2002, die verkocht is bij Gallery Go. Ik heb alles teruggezocht in mijn administratie en jawel: indertijd zijn er doeken verkocht die naar Amerika gingen. Wat een ongelooflijk toeval !

Vandaag heb ik met Christine mijn tekenwerk doorgenomen, ter voorbereiding op de CBK-lezing over mijn werk op 25 maart. Heerlijk om alles eens op een rijtje te zetten en verbanden uit te spreken die er zijn, maar nooit benoemd worden. Grappig ook om te merken dat er een soort van rode draad in mijn werk loopt die blijkbaar al van jongstaf aan door mijn werk heengaat.

 

Zondag 20 februari

Naast het bijhouden van dit Blog heb ik ook een eerste stukje geschreven op de site van de Bosch Parade. Leuk is, dat de ontwerpen van iedereen al op de site staan. Ons ontwerp staat nog heel summier op de site, en dat is maar goed ook. Marja en ik hebben een heel langzaam opbouwende werkwijze. We starten ergens, gaan dan weer een zijpad in, komen weer terug, gaan weer een ander zijpad in, komen weer terug en constant vormt het beeld sterker zich in ons hoofd. Het is alleen nog niet te visualiseren. Lastig voor de anderen, om zich een beeld te vormen. Niet zo lastig voor ons. Wel knap dat we het vertrouwen krijgen om ons idee uit te voeren.

De ingelijste werken heb ik gisteren opgehaald. Mijn atelier is een puinhoop. Overal staat en hangt wat. Nog even doorbijten. Over een maand is het weer leeg.

 

Dinsdag 15 februari

In mijn atelier liggen nu drie smetteloze prints, spierwitte achtergrond met chesterfields er op geprint. Het schoonhouden van deze prints is al een uitdaging op zich. Omdat de prints zo groot zijn, kan ik ze niet meer op tafel leggen en er vervolgens op tekenen, maar moeten ze aan de muur hangen. Dat betekent voor mij elke keer weer een wisseling van werken op de muren van mijn atelier. Als een tekening af is, moet die ergens hangen. Opruimen kan niet, dan raken ze beschadigd. Het enige wat ik kan doen is deze grote werken in laten lijsten, zodat ze na inlijsting wel opgeruimd kunnen worden. Aangezien ik tijd nodig heb om te bepalen of een werk ingelijst c.q. opgerold moet worden ( opgerold worden is meestal het voorstadium van de prullenbak) hangt het erg vol nu, in mijn atelier.

 

De huizen voor de BoschParade heb ik net naar Dorry gebracht. Dat scheelt weer ruimte. De site van de BoschParde is vanaf gisteren in de lucht. Het is de bedoeling dat we die site ( en dan specifiek ons stukje ervan) gaan bijhouden.

 

De uitnodigingen voor 'Brabantse schatten' zijn ontworpen; het persbericht is geschreven en opgestuurd. Het wordt allemaal steeds concreter. Volgende week ga ik een workshop volgen hoe ik met een bepaald produkt moet werken om mijn ruimtelijke beelden te kunnen 'vereeuwigen'. Misschien dat dat ook weer inspireert en aanzet tot uitvoeren. Ideeen genoeg.

Donderdag 10 februai

Vorige week ben ik meubelzaak 'Rudy van der Zande' binnengelopen. Deze zaak is leverancier van Chesterfield banken en stoelen. Er stond een prachtige witte bank, welke ik mocht fotograferen. De printopdracht is dinsdag gegeven: ik ga er van uit dat ik eind volgende week kan beginnen met tekenen op groot formaat. Twee andere werken worden op dit moment ingelijst bij The Arts. Het lijkt alsof het begin van de collectie werk voor 'Brabantse schatten' er is.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor Bosch Parade 2011 daadwerkelijk van start gegaan. Dorry heeft dansers gevonden die willen en kunnen, en in mijn atelier staan nu twee kartonnen huizen. Nummer drie gaan Marja en ik vanmiddag maken. We wachten nog op de goedkeuring van onze begroting. De zangers zijn nog een punt van zorg; Dubbel 6 kan maar 3 zangers leveren terwijl we 6 zangers nodig denken te hebben. Maandag is er weer een Bosch Parade-cafe, en wederom zal ik niet aanwezig zijn in verband met mijn lessen in Veghel.

De workshop 'handen en voeten' ( gegeven in Veghel) was wat mij betreft een succes. Superleuk om eens een dag aandacht te schenken aan handen en voeten, met een groep enthousiaste cursisten. Voor herhaling vatbaar!

Zaterdag 22 januari

Het bezoek aan antiquair Jan de Raad heeft me danig van mijn stuk gebracht. Toch waren mijn verwachtingen niet eens echt fout. Er was inderdaad antiek meubilair: prachtige tafels, een geweldig schilderij, kruisbeelden, kroonluchters en meer van wat ik zo onder de noemer antiek zou plaatsen.

Maar waar ik me werkelijk over heb lopen verbazen zijn de curiosa 'exotisch wild'. Natuurlijk wordt dat nu door antiquairs verkocht. Je komt anno 2011 immers het land niet meer binnen als je in je koffer een aantal krokodillenhuiden hebt gestopt of wat ivoor in je handtasje mee wilt nemen.

Gefascineerd was ik door de grote verzameling schildpaddenschilden (soms nog met de schildpad eraan), de zebrahuid, de krokodillenleren koffer. Gebiologeerd door een luipaardenvel met opgezette kop eraan,( geschoten door Leopold II) en twee olifantenpoten die als opbergkruk dienst deden.

Het apenhandje wat als asbak dienst moest doen ontbrak helaas.

Wat komt ons (kolonialistisch) verleden hier sterk naar boven! Een verleden waar ik me steeds meer bewust van wordt, of ik dat nu wil of niet. Niets geen 'romantisch terugblikken', maar omkijken en meezeulen. En natuurlijk: ook dat hoort bij antiek. Antiek is niet alleen een prachtig object dat de tand des tijds heeft doorstaan, antiek is ook de leef- en denkwijze die hoort bij dit object. En daarmee verliest zo'n object voor mij zijn glans en zijn fascinatie.

Het was erg lastig dit terug te koppelen naar mijn werk. Met mijn ziel onder mijn arm heb ik afgelopen weken gewerkt, en vrijwel alles weer weggegooid. Door afgelopen week weer terug te keren naar het begin lijkt alles toch op zijn plaats te vallen.

Afgelopen donderdag hadden Marja en ik een bespreking met de leiding van de Bosch Parade. We hebben samen een ontwerp ingeleverd en hopen binnenkort met de uitvoering te starten. Ook heb ik hard gewerkt aan mijn opdracht. Deze is bijna af.

 

Dinsdag 4 januari

De proefprint van Patrick is af. Alhoewel het papier vrij dun is, valt er goed op te tekenen.

Het wordt nu tijd om de spullen van Jan de Raad te gaan fotograferen en de volgende stap te zetten. Ondertussen ben ik ook aan een serie kleine tekeningen aan het werk. Misschien gaat dat een animatie opleveren, misschien blijven het losstaande beelden. Daar zal ik de komende dagen aan verder werken.

Vandaag ben ik op pad gegaan voor een portretopdracht. In Oss waren nog beijzelde straten; daar had ik niet meer op gerekend. De zon heeft zo uitbundig geschenen! Ook rondom Nistelrode kwam ik een aantal beijzelde straten tegen. In het oosten is het dan toch kouder?

 

Woensdag 29 december 2010

Deze week heb ik lekker veel tijd voor mijn werk in het atelier. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Vanmorgen heb ik aan mijn ruimtelijk werk gewerkt. Dat gaat stap voor stap. In januari wil ik een workshop volgen die me leert hoe ik deze beelden goed af kan werken, met de uitstraling waar ik naar op zoek ben.

Vandaag heb ik vooral gesloopt en weer opgebouwd. In de hoop dat wat ik wil nu beter uit de verf gaat komen. Het verschil met de vorige beelden is dat het nu echt 100% ruimtelijk moet zijn ( voor de Bosch Parade was vooral het beeld van boven een belangrijke kijkrichting) daarnaast is de vervorming

ook nieuw. Lastig!

Ook kreeg ik van Patrick ( Kleefkracht) vandaag een proefdruk van een print, waar ik weer op door wil werken. Ik heb meteen een start gemaakt en het ziet er veelbelovend uit.

 

Marianne mailde vandaag dat de duotentoonstelling : 'Schatten uit Brabant' bij The Arts en bij Jan de Raad definitief doorgaat. Afgelopen dinsdag hebben we overleg gehad; opening laatste weekend van maart of eerste weekend april.

 

En nu dan echt, woensdag 22 december 2010.

Vandaag ben ik met Marianne van Heeswijk naar de kringloop in Oss gegaan, om de spullen terug te brengen die we mochten lenen voor onze workshop 'Wannebeh(er)oes'. Onderweg in de auto bedachten we dat het veel makkelijker zou zijn als we de overgebleven lp-hoezen ( nog zo'n 50 stuks) in ons eigen bezit zouden hebben, voor een volgende workshop. De geleende kleding hebben we allemaal teruggegeven, op twee colbertjes en een giletje na. We kregen alle medewerking vanuit de Kringloop, en hebben de lp's voor een nette prijs mee terug kunnen nemen.

 

Het initiatief van Marianne en Cecile Kemperink om de borrel op de eerste vrijdag van de maand aan te vullen door een informatieve bijeenkomst op de laatste vrijdag vann de maand hebben op de terugweg besproken. Ik vind het een mooi initiatief, maar vind wel dat het heel laagdrempelig voor de kunstenaar moet zijn. De maandelijkse borrel is juist zo leuk omdat er niets meer moet, en alles mag. Het lijkt mij fijn als diezelfde geest ook bij de presentaties hangt. Houd het informeel en vraag niet teveel van de zich presenterende kunstenaar, zie niet teveel mogelijkheden aan de horizon.

 

Morgen duik ik nog een dag mijn atelier in om te werken en dan vrees ik zal het weer een paar dagen gedaan zijn met de productiviteit. Dan gaat de aandacht naar kerst vieren, eten koken en spelletjes doen in Sas van Gent. Ook leuk.